Home ::  FAQ :: Szukaj :: Użytkownicy :: Grupy :: Download



Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: piotrek
2014-01-17, 08:29
Filie POS - Eksport/Import sprzedaży
Autor Wiadomość
filipmar 

Posty: 17
Wysłany: 2014-01-15, 21:07   Filie POS - Eksport/Import sprzedaży

Witam

Dzwoniłem dziś do Symplex z problemem jaki od pewnego czasu pojawił się u mojego klienta. Otóż konfiguracja na chwilę obecną programu wygląda następująco - jest "centrala" i dwie filie POS, gdzie centrala wysyła do Filii magazyny, a odbiera z Filii dane sprzedażowe. Dane po stronie filii są generowane od kilku lat tak samo, czyli wysyłane na serwer ftp, a centrala odbiera z tego ftp-a te dane i zaczytuje, aktualizując później stany magazynowe i finansowe. Od pewnego czasu pojawił się problem przy jednej z filii w momencie odbierania danych sprzedażowych. Problem o którym piszę, to pojawianie się serii komunikatów:



później



dalej



Taka sytuacja ma miejsce tylko w przypadku zaczytywania danych nadesłanych z jednej i tej samej filii. Z drugiej filii dane są zaczytywane poprawnie.

Jak pisałem na wstępie, dzwoniłem dziś do firmy Symplex i usłyszałem, że może to być kwestia programu antywirusowego. Dlatego odinstalowałem program antywirusowy (NOD) na komputerze na którym generowane są raporty i wysyłane na ftp po stornie filii (jest to komputer i zarazem serwer SB) i wyeliminowałem również program antywirusowy po stronie centrali. Tak, więc wymiana danych w tym momencie odbywa się bez żadnej osłony antywirusowej, ale problem nie został rozwiązany. Wciąż dokładnie tak samo się to zachowuje. Poszedłem dalej i za symulowałem taką transmisje na innym zupełnie komputerze w firmie - zainstalowałem program, podstawiłem bazę danych klienta wraz z konfiguracją i zaczytałem pliki (podebrane z ftp) przygotowane przez filię. Efekt miałem dokładnie taki sam jak występuje u klienta i jaki tutaj opisałem.

Dodatkowo u klienta po stronie centrali czasami przy pakowaniu bazy przed wyjściem z programu pojawia się taki komunikat:



Mogę z dużą dozą prawdopodobieństwa stwierdzić - po moich obserwacji - że przyczyną takiego zachowywania programu nie był i nie jest antywirus.

Proszę o pomoc w związaniu tego problemu.

Pozdrawiam.
 
 
piotrek 
Administrator
programista


Pomógł: 56 razy
Posty: 1330
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2014-01-16, 08:10   

Proszę we wszystkich programach wcisnąć klawisze CTRL+F12 i spisać datę kompilacji. Czy wszystkie programy mają tę samą wersję? Proszę podać daty.
_________________
Szkolenia dla użytkowników Small Business i Bistro
 
 
 
filipmar 

Posty: 17
Wysłany: 2014-01-16, 08:47   

Zawsze jak robię aktualizację u klienta, to aktualizuję całą firmę razem z filiami.

Na wszystkich komputerach zainstalowany jest program z dnia 14 stycznia 2014 - program w wersji 5.1.4914.6156. Jednak jak klient zgłosił mi problem, była jakaś wcześniejsza wersja i zanim zgłosiłem się do Was z tym problemem przeprowadziłem właśnie aktualizację programu, sprawdzałem bazę opcją miesiące --> Funkcje serwisowe --> Wyszukiwanie w bazie uszkodzonych rekordów. Jednak uszkodzonych rekordów program nie znalazł.
 
 
grzesiek 


Pomógł: 15 razy
Posty: 328
Wysłany: 2014-01-16, 09:39   

A co z innymi trybami transmisji? Czy próbował Pan przesłać dane w inny sposób (nie FTP)?
 
 
filipmar 

Posty: 17
Wysłany: 2014-01-16, 09:51   

Zaraz Sprawdzimy

[ Dodano: 2014-01-16, 11:31 ]
Ciekawe ... wygenerowanie sprzedaży w filii do pliku i przeniesienie go do centrali, a następnie jego zaczytanie z pliku działa poprawnie. Błędy nie są generowane - sprawdzałem trzykrotnie.

Jest to tym bardziej dla mnie dziwne, że pliki z obydwu filii lądują w tym samym miejscu na FTP, a jak już wspomniałem z druga filią nie ma problemów. Następna sprawa, to rozmiary plików na ftp przy podobnej liczbie dokumentów - ten z "problemowej" filii ma zaledwie 4,9Kb a z filii "bez problemu" plik ten ma 12.8Kb. Zauważyłem, że przy wygenerowaniu sprzedaży do pliku - plik jest zupełnie inny, ma rozszerzenie *.zip a ten z ftp ma rozszerzenie *.000 i jest znacznie większy, bo jak już pisałem ten z ftp ma zaledwie 4,9Kb, a sprzedaż wygenerowana do pliku ma 13,2Kb, więc jak widać waga tych plików jest dość rożna. Sprawdziłem objętości plików po stronie drugiej filii i tutaj nie było zbyt dużych rozbieżności co do objętości plików - ten z ftp ma w tej chwili 13,1Kb a sprzedaż wygenerowana do pliku ma 13,4Kb.

Po tym wszystkim przychodzi mi do głowy jedynie problem z dostawcą internetu (coś wykombinował), ale czy na pewno ? Jak ewentualnie obejść problem, żeby od strony użytkowania przez personel zmiany były niezauważalne ? Czy da się zmusić SB, aby na ftp wysyłał pliki zbliżone do tych wygenerowanych sprzedaży do pliku (format *.zip) ? Może "puścić" wymianę danych poprzez mail, tylko musiałbym przekonfigurować całą firmę a to trochę pracy jest :(
 
 
grzesiek 


Pomógł: 15 razy
Posty: 328
Wysłany: 2014-01-16, 15:30   

Plik jest krótszy bo się cały nie załadował. Po prostu jest ucięty. Jaki rozmiar ma plik wygenerowany lokalnie (nie ładowany na FTP)?

Jeśli chodzi o ładowanie na FTP to są trzy możliwości:
1. Small Business nadal jest blokowany przez "coś" i zapis na FTP jest urywany,
2. Niestabilny net zrywający połączenie
3. Wersja IE jest zaaktualizowana do wersji 11 (http://connect.microsoft....installing-ie11)
 
 
piotrek 
Administrator
programista


Pomógł: 56 razy
Posty: 1330
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2014-01-16, 15:41   

grzesiek napisał/a:
3. Wersja IE jest zaaktualizowana do wersji 11 (http://connect.microsoft....installing-ie11)

To ja tylko dodam, jak odinstalować IE11:
http://www.wikihow.com/Un...1-for-Windows-7
_________________
Szkolenia dla użytkowników Small Business i Bistro
 
 
 
filipmar 

Posty: 17
Wysłany: 2014-01-16, 15:49   

Drążę dalej temat i doszedłem do następujących wniosków.

1. Plik generowany na FTP przed wysyłką tworzony jest w katalogu ZIP programu, a jego nazwa to FILXXYY.zip, gdzie XX to rok, a yy miesiąc na którym program pracuje

2. W chwili wysyłki na serwer ftp utworzony w katalogu ZIP ma zmienianą nazwę na FILXXYY.000. Rozszerzenie jest licznikiem kolejnych plików. Po wysyłce plik z katalogu ZIP jest usuwany.

3. Plik poprawnie wygenerowany przy podglądzie ma wyraźnie wstawiony znacznik końca, np (końcówka tego pliku podglądana w notatniku):

Kod:
č SZT €Ió@ €Ió@! ÚĚ@ €\ď@ M00 Yď@& €Ió@ î@ č B! V  Ť   ZZ+  F0406853.PAR LONG * SPODNIE SPORTOWE 22 f0323
č SZT €A €A! ő@ €ÓA M00 ŔÓA& €A @A č ,A Ŕí@ 0! ®     ZZŤ   KONIEC 


Pliki które lądują na ftp mają mniejszą pojemność w stosunku do tego, który jest wygenerowany przed posłaniem na FTP katalogu ZIP i nie mają znacznika "KONIEC", a więc są ucinane.

Pomyślałem, że to wina FTP, więc zrobiłem próby na inny FTP inny serwer - inna lokalizacja i inna domena. Problem nie ustąpił

Pomyślałem, że to wina dostawcy internetu, więc postawiłem lokalnie serwer (localhost) ftp i na niego wygenerowałem sprzedaż - plik wygenerował się poprawnie, posiadał znacznik "KONIEC". Za pomocą klienta ftp posłałem ten plik na serwer i plik przesłał się poprawnie, tzn nie obcięło go.

Pytanie, czemu zewnętrznym klientem FTP wysyłka pliku przebiega poprawnie, a z tego samego komputera, z tego samego łącza tylko bezpośrednio z programu SB plik jest uszkadzany ? Od razu zaznaczam, że nie ma znaczenia czy w programie SB w konfiguracji wysyłki jest zaznaczony tryb pasywny czy też nie.

Nie chciałbym aby ten moje godziny spędzone na badaniu problemu były tylko monologiem. Chciałbym problem rozwiązać, więc proszę o pomoc w tej sprawie, bo zaczynam po tych wszystkich testach znów podejrzewać jakiś specyficzny problem w samym SB.

[ Dodano: 2014-01-16, 15:56 ]
grzesiek napisał/a:
Plik jest krótszy bo się cały nie załadował. Po prostu jest ucięty. Jaki rozmiar ma plik wygenerowany lokalnie (nie ładowany na FTP)?


Przykładowo plik lokalnie wygenerowany na FTP ma 44,0 KB a na serwerze FTP 40,0 KB

grzesiek napisał/a:
Jeśli chodzi o ładowanie na FTP to są trzy możliwości:
1. Small Business nadal jest blokowany przez "coś" i zapis na FTP jest urywany,
2. Niestabilny net zrywający połączenie
3. Wersja IE jest zaaktualizowana do wersji 11 (http://connect.microsoft....installing-ie11)


Pierwsze dwa punkty wykluczam. Faktem jest, że IE jest na tym komputerze w wersji 11. Spróbuje później odinstalować go zgodnie z tym co przysłał piotrek.

Tak na marginesie jaki związek ma IE11 z transmisją FTP realizowaną przez SB ?
Ostatnio zmieniony przez filipmar 2014-01-16, 16:03, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
piotrek 
Administrator
programista


Pomógł: 56 razy
Posty: 1330
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2014-01-16, 16:01   

filipmar napisał/a:
Tak na marginesie jaki związek ma IE11 z transmisją FTP realizowaną przez SB ?

Small korzysta z windowsowej biblioteki Wininet do realizacji transmisji FTP, podobnie jak wiele innych aplikacji. Zresztą na stronie Microsoftu w komentarzach znajdzie Pan innych producentów oprogramowania, którzy mają podobny problem ze swoimi klientami. Wraz z IE11 w systemie instaluje się nowa wersja tej biblioteki. Niestety wciąż nie działa ona poprawnie.
_________________
Szkolenia dla użytkowników Small Business i Bistro
 
 
 
filipmar 

Posty: 17
Wysłany: 2014-01-16, 21:48   

Wygląda na to, że przyczyną obcinania pliku przy wysyłaniu na serwer był właśnie IE w wersji 11. Wróciłem w systemie do IE10 i wygląda na to, że problem został rozwiązany - nie chce chwalić przed wcześnie, ale przeprowadziłem ok 10 prób i za każdym razem plik wysyłany na FTP był w całości. Poporoszę jeszcze klienta, aby przez pewien czas obserwował to.

Chciałbym podziękować za pomoc w rozwiązaniu tego problemu. Może dobrze byłoby gdzieś na stronie to opisać, aby inni użytkownicy / serwisanci unikali wersji IE11 ?

Czy w takim układzie ten błąd:



pojawiający się czasami przy pakowaniu bazy przed wyjściem z programu też mógł mieć związek z IE11 ?
 
 
piotrek 
Administrator
programista


Pomógł: 56 razy
Posty: 1330
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2014-01-17, 08:19   

filipmar napisał/a:
pojawiający się czasami przy pakowaniu bazy przed wyjściem z programu też mógł mieć związek z IE11 ?

Komunikat mówi, że wykryto uszkodzony nagłówek w pliku FIL1312.zip, czyli jest to paczka przesłana przez FTP. Na pewno jest to więc efekt problemów z przesyłaniem paczek przez FTP.
_________________
Szkolenia dla użytkowników Small Business i Bistro
 
 
 
filipmar 

Posty: 17
Wysłany: 2015-04-11, 16:14   

Witam

Trochę odświeżę swój temat :mrgreen:

Czy zmieniło się coś w kwestii IE11 w kontekście opisanego przeze mnie ponad rok temu powstającego problemu ?

Pytam, gdyż znów pojawił mi się podobny problem u klienta po zmianie komputera i zastanawiam się czy odinstalować IE11 czy też zrobić upgrade SB - a w tej drugiej kwestii i w przypadku tego klienta, to jest wiele pracy :-/
 
 
ted 

Pomógł: 18 razy
Posty: 498
Wysłany: 2015-04-11, 17:28   

Uaktualnienie programu to wiele pracy? 2-3 minuty na 1 komputer.
 
 
filipmar 

Posty: 17
Wysłany: 2015-04-13, 08:50   

ted napisał/a:
Uaktualnienie programu to wiele pracy? 2-3 minuty na 1 komputer.


Życzę powodzenia przy aktualizacji w konfiguracji: kilka firm (odrębne licencje) na kilku serwerach i na kilkudziesięciu komputerach z których większość to filie oddalane od siebie w sumie o kilkaset kilometrów i w dodatku na niemal ciągle pracującym sklepie oraz przy zachowaniu na wszystkich tych instalacjach tej samej wersji programu. Dodatkowo wszystko to, z mało kumatym personelem. Dobrze zapłacę jak zrobisz całość w 2 3 minuty i nie będzie po tym żadnych nieprzewidzianych incydentów ...

Gdyby było to takie proste nie pytałbym ...

Nie wiem skąd tyle ignorancji. Na pytanie spodziewałem się raczej odpowiedzi, a nie instruktarzu odnośnie aktualizacji przy prostej instalacji ...
 
 
piotrek 
Administrator
programista


Pomógł: 56 razy
Posty: 1330
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2015-04-13, 08:53   

Program nadal korzysta z bibliotek Microsoftu, więc jeżeli Microsoft nie poprawił problemu, to będzie on nadal występował. Przyznam, że temat ucichł i przestałem go śledzić.
_________________
Szkolenia dla użytkowników Small Business i Bistro
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group