Home ::  FAQ :: Szukaj :: Użytkownicy :: Grupy :: Download



Poprzedni temat «» Następny temat
brak paragonu w systemie
Autor Wiadomość
hanel 

Posty: 5
Wysłany: 2011-02-13, 10:40   brak paragonu w systemie

Witam

Zdarzyło się, że drukarka fiskalna ma o jeden paragon więcej niż jest w programie, a przez to raport dobowy z drukarki wyszedł większy niż by to wynikało z programu.

W SB nie ma śladu po tym brakującym paragonie, żadnych luk w numeracji, stan magazynowy nie został pomniejszony.

Czy jest taka możliwość, żeby SB wysłał na drukarkę paragon a sam w żaden sposób go nie zarejestrował?
 
 
ted 

Pomógł: 11 razy
Posty: 302
Wysłany: 2011-02-13, 11:03   

Zobacz czy nie ma tego paragonu w innym miesiącu. To jest pierwszy paragon, jeden z kilkuset paragonów wystawiony tego dnia ?
 
 
hanel 

Posty: 5
Wysłany: 2011-02-13, 11:17   

ted napisał/a:
Zobacz czy nie ma tego paragonu w innym miesiącu. To jest pierwszy paragon, jeden z kilkuset paragonów wystawiony tego dnia ?


To nie był pierwszy tego dnia paragon.

Przed tym zgubionym paragonem minutę wcześniej został wystawiony paragon i dwie minuty po. Brakuje tylko tego w środku.

W całym feralnym dniu zostało wystawione kilkadziesiąt paragonów. W kartotekach SB brakuje tylko tego jednego.

Zastanawiam się czy jest możliwy jakiś błąd dyskowy (dysku twardego), chociaż nie było żadnego komunikatu podczas pracy ani po. Przy następnym uruchamianiu nie pojawił się żaden scandisk ani nic w tym rodzaju.
 
 
ted 

Pomógł: 11 razy
Posty: 302
Wysłany: 2011-02-13, 12:38   

Szukałeś w innych miesiącach?
Jest jedna drukarka czy kilka?. Poszukaj na kopi w drukarce co to za paragon
JAk do tej pory to zawsze był bład użytkownika
 
 
kaleon 

Pomógł: 24 razy
Posty: 492
Wysłany: 2011-02-13, 20:34   

Ja się spotkałem kilka razy z inną ale podobną sytuacją u kilku klientów

Sprawa jest na drukarkach fiskalnych i np. błąd stawki vat.

Na programie nabijamy sobie coś i drukujemy paragon.
Program wysyła informację do serwera i zapisuję się paragon w programie i wysyła odowiedź zwrotną aby wydrukować paragon na drukarce fiskalnej i drukuję się.
Ale ...
Teraz wystarczy jaki kolwiek błąd na drukarce fiskalnej i ciach. Przerywa drukowanie paragonu ale tej informacji do SB już nie wraca. I dlatego w komputerze jest paragon którego tak naprawdę nie powinno być bo na drukarce pojawia się błąd i anuluję paragon.
Trzebo go znaleźć i usunąć i nabić jeszcze raz te same towary albo ściągnąć w jakiś inny sposób z magazynu.

A co do błędów w drukarce fiskalnej to mogą być różne. Czasami jak długo nabijamy paragon w wersji online albo błąd w cenach albo rabatach albo zmiana stawki vat.

Proponuję rozwinąć rolkę z tego konkretnego dnia i zobaczyć czy wszystkie paragony są drukowane czy są jakieś błędy albo dziwne anulację paragonów albo paragon bez podsumowania tylko tak urwany w połowie...

Pozdrawiam
_________________
Jeśli pomogłem to nie krępuj się. Postaw piwo :D

---
www.chorzepa.pl - usługi informatyczne, strony i sklepy internetowe
www.chorzepa.eu - serwery, domeny, hosting, ubezpieczenie stron www
 
 
 
ted 

Pomógł: 11 razy
Posty: 302
Wysłany: 2011-02-13, 22:57   

Ale tu jest odwrotna sytuacja. Tak, aby przeszedł paragon na drukarce a nie było go w komputerze to raczej nie zdarza sie. Bywało , że ktoś otworzył stary miesiąc i cos sprzedał
lub umyślnie skasował paragon z komputera i cofną numeracje (miałem tez taki przypadek)
 
 
kaleon 

Pomógł: 24 razy
Posty: 492
Wysłany: 2011-02-14, 00:11   

To może trzeba rozwinąć rolkę i sprawdzić co to jest za paragon. Kiedy był wystawiony. Co na nim było i przede wszystkim jaki ma numer systemowy (o ile taka informacja się drukuję na paragonach).
To ułatwi znalezienie problemu.
_________________
Jeśli pomogłem to nie krępuj się. Postaw piwo :D

---
www.chorzepa.pl - usługi informatyczne, strony i sklepy internetowe
www.chorzepa.eu - serwery, domeny, hosting, ubezpieczenie stron www
 
 
 
piotrek 
Administrator
programista


Pomógł: 36 razy
Posty: 991
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2011-02-14, 09:24   

Gdyby nawet program zgubił ten paragon, to powinna być luka w numeracji. Jeszcze jeden pomysł - może to po prostu zafiskalizowana jedna z faktur?
 
 
 
hanel 

Posty: 5
Wysłany: 2011-02-14, 11:35   

Witam

Na taśmie drukarki oczywiście znalazłem ten brakujący paragon, bo przecież to jest jedyne miejsce w którym jest po nim jakikolwiek ślad.

Sprawdzałem inne miejsca w SB niż paragony, tzn: WZ, faktury itd. Żaden inny dokument nie był wystawiany tego dnia.

Mało prawdopodobne z resztą wydają mi się te możliwości z przejściem do innego miesiąca czy rodzaju dokumentu. Facet który pisał ten paragon jest dosyć "schematyczny", a luka czasowa w której wystąpił błąd to 3 minuty pomiędzy innymi paragonami więc nie miał za dużo czasu na "błądzenie" po opcjach. A on sam twierdzi że wszystkie paragony pisał z marszu i nie napotykał na żadne monity o nieprawidłowościach.

Jeszcze nie sprawdzałem innych miesięcy, ponieważ nie mam dostępu w tej chwili do feralnego kompa, dlatego dzisiaj powtórnie przeczesze rejestry i poszukam jakiegokolwiek śladu po tej operacji.

Wyniki przekaże jak najszybciej.
 
 
grzesiek 


Pomógł: 12 razy
Posty: 273
Wysłany: 2011-02-14, 11:49   

Co to znaczy, że numeracja jest ok? To niemożliwe! Albo w programie jest luka w numeracji, albo w drukarce jest powtórzona numeracja.

1. Jeśli pierwszy przypadek, to ktoś po prostu wykasował paragon.
2. Jeśli drugi, to ktoś wysłał na drukarkę fiskalną paragon, następnie wykasował zawartość i pobrał nowe towary jeszcze raz. Oczywiście jest znacznik, że wydrukowano na drukarce fiskalnej, ale być może go ktoś fizycznie ściągnął, lub w wyniku jakiegoś błędu mimo wydruku program go nie zaznaczył.
 
 
kaleon 

Pomógł: 24 razy
Posty: 492
Wysłany: 2011-02-14, 12:06   

A nie ma tam przypadkiem POS'a ?
Miałem kiedyś dawno temu taką jedną sytuację że był POS i jakiś błąd w transmisji i nie wskoczył poprawnie paragon do serwera. Ale raczej to nie to.

Czy numer na paragonie ma taki sam schemat jak pozostałe paragony?

Ostatnio miałem też taką sytuację że program działał poprawnie. Potem awaria kabla i pogram się zamknął bo stracił łączność. Kasjer się nie znał uruchomił ponownie program i jakoś tak się stało że program uruchomił się lokalnie. Okazało się że przez pół dnia nabijał z innego programu.
_________________
Jeśli pomogłem to nie krępuj się. Postaw piwo :D

---
www.chorzepa.pl - usługi informatyczne, strony i sklepy internetowe
www.chorzepa.eu - serwery, domeny, hosting, ubezpieczenie stron www
 
 
 
hanel 

Posty: 5
Wysłany: 2011-02-14, 12:07   

Numeracja w SB jest OK tzn. w tabeli sprzedaż->paragony w kolumnie nr 1 "Lp" oraz w kolumnie nr 3 "Nr paragonu" jest ciągłość numeracji.

A drukarka fiskalna ma swoją numerację niezależną (przynajmniej w tym wypadku) i również nie ma tam żadnych przerw w ciągłości.

Numeracja paragonów z SB jest niezależna od numeracji w drukarce fiskalnej. W drukarce jest kolejny nr np 44571 itd, a w SB C00456/2011. Na paragonie z drukarki nie ma tego nr z SB.
 
 
kaleon 

Pomógł: 24 razy
Posty: 492
Wysłany: 2011-02-14, 12:14   

miesiące - funkcje serwisowe - luki w numeracji dokumentów

Sprawdź ciągłość paragonów w programie czy jest ok np. od 1 stycznia do dzisiaj.
_________________
Jeśli pomogłem to nie krępuj się. Postaw piwo :D

---
www.chorzepa.pl - usługi informatyczne, strony i sklepy internetowe
www.chorzepa.eu - serwery, domeny, hosting, ubezpieczenie stron www
 
 
 
grzesiek 


Pomógł: 12 razy
Posty: 273
Wysłany: 2011-02-14, 12:46   

Dobra to inaczej. Proszę sprawdzić po zawartościach paragonów. Jeden przed, jeden po, czy się zgadzają.
 
 
ted 

Pomógł: 11 razy
Posty: 302
Wysłany: 2011-02-14, 19:29   

Znam dwa przypadki takiego braku paragonu. Jeden to w czasie wydruku paragonu kończy sie papier. Kasjerka widzi na ekranie bład i kasuje paragon ale po wymianie papieru drukarka kończy paragon. Drugi to w po nacisnieciu enter na zakończenie paragonu szybko wciska ESC lub nawet spacje gdy jeszcze trwa drukowanie paragonu, bo np baza jest ogromna i zapisywanie trwa dość długo. Komputer nie zapisuje paragonu ale drukarka drukuje go. Ten drugi bład dosc trudno wywołac ale jedna kasjerka potrafiła nawet 3-4 razy dziennie wywołac. Jak skasowałem niepotrzebne stare zapisy w kartotekach to juz nie mam takiego problemu No i zaproponowałem ajpierw wydac pieniądze a potem kasowac ekran
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group